Zupa bananowa

Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały, możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.

Składniki (4 porcje):

  • 5 dużych słodkich (dojrzałych) bananów
  • 5 litra mleka (może być roślinne)
  • Chipsy bananowe Kresto
  • Orzeszki pinii Kresto
  • 1 wanilia w lasce
  • miód (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oleju Rapso

Wykonanie:

  1. Banany kroimy w grubszą kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy ok. 7-10 minut.
  2. Mleko przelewamy do garnka, wanilię przekrajamy na pół, nożem wyskrobujemy nasionka i przekładamy do garnka wraz z pozostałymi połówkami wanilii. Całość gotujemy ok. 3 minuty.
  3. Do mleka dodajemy podsmażone banany, gotujemy 2 minuty, wyciągmy połówki wanilii i całość blendujemy.
  4. Jeżeli zupa wymaga dosłodzenia, dokładamy miód według uznania.
  5. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe.
  6. Przelewamy zupę na talerze, dodajemy chipsy bananowe oraz plasterki świeżych bananów i całość posypujemy sprażonymi orzeszkami.
  7. Gotowe danie najlepiej podawać na ciepło.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz