
Czas wakacji i słonecznego lata niestety dobiegł końca. Przed nami kilka miesięcy mniej pozytywnej aury, która nie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jak nie dać się chorobie i umilić sobie czas podczas chłodniejszych dni oraz jesiennych wieczorów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na pyszną zupę z kabanosem, zasmażane kopytka z pieczarkami i cebulką oraz zupę z kiełbasą i warzywami. Te dania z pewnością nie tylko Was rozgrzeją, ale i dodadzą pozytywnej energii na cały dzień!
Rozgrzewająca zupa z kabanosem (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
3 ziemniaki
1,5 l bulionu warzywnego
3 pomidory
1 cebula
2 cukinie
2 ząbki czosnku
Świeży tymianek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy i przez chwilę podsmaż całość. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół miękkości ziemniaków. Na koniec dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości warzyw cukinii. Wierzch udekoruj świeżym tymiankiem.
2. Kopytka zasmażane z pieczarkami i cebulką (czas przygotowania: 45 min)
Składniki:
Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga)
500 g pieczarek
2 cebule
Zielona pietruszka do posypania
Odrobiona smalcu
Składniki na kopytka:
1 kg obranych ziemniaków
1 jajko
200 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Dodaj mąkę i jajko, a następnie szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podsyp niewielką ilością mąki i uformuj kopytka. Do gorącej, osolonej wody wrzuć partiami kopytka i gotuj na mały ogniu przez około 4 minuty. Pieczarki pokrój i podsmaż na smalcu. Pokrój kabanosy i dodaj do pieczarek. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć kopytka i wszystko razem lekko podsmaż. Na koniec posyp pietruszką.
3. Zupa z kiełbasą i warzywami (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
1,5 l bulionu
1 kiełbasa (np. swojska z cielęciny od JBB Bałdyga)
1 papryka czerwona
1 żółta papryka
20 dag pieczarek
1 papryczka chilli
1 cebula
5 ziemniaków
½ cukinii
125 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
120 ml wody
Sól, pieprz, majeranek
Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki, cukinię oraz papryki w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a po chwili pieczarki. Czerwoną i żółtą paprykę dodaj do garnka razem z chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i 120 ml wody. Powstałą masę delikatnie dolej do zupy ciągle mieszając.
Tej jesieni będzie wyjątkowo smacznie!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.