Jak jeść zdrowo – a jednocześnie smacznie? – Poradnik

Zdrowe i smaczne jedzenie

Zdrowe odżywianie niemalże prawie zawsze wpływa na nasze ciało pozytywnie, jednakże wszystko zależy od nas jaki cel chcemy osiągnąć. Czy to jest odpowiednia rzeźba, zrzucenie zbędnych kilogramów – czy też poprawa kondycji. Dlatego dzisiaj mamy dla was odpowiedni poradnik – jak jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie, oraz dlaczego warto dbać o swoją dietę!

Najlepsze przepisy na pyszne potrawy

Jedną z najbardziej popularniejszych potraw jest oczywiście ryż z kurczakiem, gotowane warzywa ( na parze) bądź też mix wyciśniętych owoców lub warzyw. To ostatnie nie wydaje się być posiłkiem, ale tak naprawdę płynna dieta staje się coraz bardziej popularna.

Dlaczego powinniśmy trzymać odpowiednią dietę, bogatą w węglowodany?

Zbyt mała ilość węglowodanów w diecie może objawiać się częstymi napadami głodu, uczuciem zimna i brakiem energii. Dostarczanie odpowiedniej ilości węgli jest niezbędne, by mięśnie pracowały poprawnie, a organizm miał energię na wykonanie ciężkiego treningu.

Większość osób obawia się tłuszczów, ale one także pełnią niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie. Dostarczają sporej dawki energii, ale też pomagają wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, są prekursorami hormonów steroidowych i składnikami błon komórkowych. Zbyt niska podaż tłuszczu doprowadzi do niedoborów tłuszczowych w organizmie, co może skutkować zaburzeniami hormonalnymi.

Pij zawsze dużo wody!

Nasz organizm składa się w ponad 60% z wody. Jest to także jeden z najważniejszych składników mięśni. Regularne picie wody jest ogromnie ważne, gdyż im większy wysiłek fizyczny, tym większe straty z potem. Pracujące mięśnie również potrzebują większego przepływu krwi, więc lepiej, jeśli będzie ona jak najbardziej rzadka, by serce nie miało zbyt wiele roboty. Jeśli trening trwa do 2 h i nie jest zbyt intensywny, wystarczy nam sama woda. W przypadku dłuższych treningów lepszym wyborem będzie izotonik, ale tylko taki, w którego składzie nie znajduje się cukier i sztuczne barwniki. Najlepszy przepis na taki izotonik, to woda, sok z cytryny, miód oraz sól. Proporcje możemy stosować dowolnie, chociaż wiele przepisów mówi, że na 500ml wody, najlepiej jest wycisnąć pół cytryny, dodać łyżkę miodu, oraz szczyptę soli.

Postaraj się nie jeść przed snem

Nocą (szczególnie podczas choroby) organizm powinien odpoczywać. To czas regeneracji komórek i odbudowy sił. Jedzenie posiłków w nocy to zmuszanie organizmu do dodatkowego wysiłku. Ciężko wówczas kontrolować wszelkie procesy, zwłaszcza, że dobrego odpoczynku nasze ciało nie zawsze doświadcza. Pracuje i w czasie wakacji. Nadwaga to tylko niektóre skutki jedzenia nocą. Pamiętaj też, że produkty ubogie w błonnik są zazwyczaj również pozbawione witamin i minerałów. Wzmagają pragnienie, a zarazem dostarczają puste kalorie. Skutki? Nawet po obfitym posiłku, w krótkim czasie, znowu odczuwasz głód. Dlatego też lepiej jest jeść posiłki, które są bogate w błonnik, które pozwolą nam na łatwiejsze trawienie posiłków, na przykład w czasie choroby. Dobrym przykładem może być tutaj jedzenie ryżu, lub kleiku ryżowego, ponieważ jest on pożywny, a na dodatek bardzo zdrowy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz