Nalewki od dawien dawna znane są ze swoich wspaniałych leczniczych właściwości. Choć wielu wydaje się, że nikt nie powinien ich pić, zawartość alkoholu może wpływać niekorzystnie na zdrowie i samopoczucie, okazuje się, że nalewki uspokajają i poprawiają przepływ krwi. Co ciekawe, wiele nalewek charakteryzuje się wieloma dodatkowymi właściwościami leczniczymi.
Nalewki i ich cenne właściwości zdrowotne
Nalewki mogą być wytwarzane praktycznie z każdego owocu oraz z wielu drogocennych ziół czy kwiatów. Każda z nich będzie cechowała się całkowicie innymi właściwościami zdrowotnymi. Przykładowo nalewka z wiśni domowej roboty skutecznie wzmocni serce, a przy okazji spowolni procesy starzenia się organizmu. Zawarty w niej potas pozytywnie wpłynie na działanie układu krążenia, a same wiśnie doskonale radzą sobie z dolegliwościami podczas zapalenia układu moczowego.
Nalewka z pigwowca posiada wiele cennych polifenoli, które działają bakteriobójczo. Sprawdzają się one podczas dolegliwości związanych z chorobą górnych dróg oddechowych. Nalewka ze śliwek korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, a przy okazji pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy i trawienny.
Domowa nalewka z aronii to fantastyczny trunek dedykowany głównie osobom, które sporą część czasu spędzają przed komputerem. Aronia zawiera składniki, które pozytywnie wpływają na wzrok, a ponadto doskonale radzi sobie z nadciśnieniem oraz podwyższonym cholesterolem.
Nalewka, czyli połączenie alkoholu i owoców
Nalewki najczęściej kojarzą nam się jako połączenie alkoholu z owocami. Tak jest w rzeczywistości. Wiele nalewek to właśnie trunki owocowe. Wśród nich wyróżniają się nalewki wiśniowe, pigwowe, nalewki z aronii, z żurawiny czy z cytryny. Na uwagę zasługują również nalewki łączone, czego doskonałym przykładem jest ratafia – w składzie znajdziemy połączenie takich owoców, jak aronia, pigwowiec japoński, wiśnia oraz dereń jadalny.
Jednak nalewki mogą powstawać także z ich surowców. Fantastyczne w smaku są nalewki orzechowe. Wśród nich znajdziemy nalewki wytwarzane z orzecha włoskiego, czy też z orzecha laskowego – dwóch najbardziej popularnych odmian w naszym kraju.
Sekret nalewki doskonałej
Stworzenie dobrej jakościowo domowej nalewki nie jest zadaniem trudnym, trzeba mieć jednak na uwadze, by wykorzystać najlepsze owoce oraz wysokoprocentowy alkohol. Zazwyczaj do wytworzenia słodkiej nalewki wykorzystuje się spirytus o mocy 70%, w naszych wyrobach używamy spirytusu o mocy 96% dzięki czemu nalewki mają świetnie dobrane proporcje oraz wyjątkowy smak.Pierwszy etap wymaga, by całość stała w ciepłym miejscu, jednak nie centralnie na słońcu. Całość musi być szczelnie zamknięta, by zatrzymać w środku jak najwięcej związków eterycznych. Dobrej jakości nalewka może pochwalić się nie tylko świetnym smakiem, ale również wyjątkowym aromatem. Płyn musi być przezroczysty, dlatego podczas wytwarzania konieczne jest jej filtrowanie. Ważnym aspektem podczas przygotowywania nalewek jest, by ściśle trzymać się sprawdzonych przepisów, gdyż niektóre owoce posiadają silne związki chemiczne, z którymi nie warto eksperymentować.
Najlepszej jakości nalewki, które pozytywnie wpływają na zdrowie, znajdziesz w sklepie giftalco.com
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.