Dietetyk – jakie trzeba mieć kwalifikacje do pracy w tym zawodzie?

kursy

Dietetycy to przeszkoleni pracownicy służby zdrowia, którzy wykorzystują swoją wiedzę do oceny, diagnozowania i leczenia problemów zdrowotnych związanych ze sposobem odżywiania. Pracują nad podniesieniem świadomości związku między dietą a zdrowiem, zarówno na poziomie indywidualnym, jak i szerszym społecznym. Jeśli interesujesz się różnymi metodami odżywiania i szukasz satysfakcjonującej kariery opartej na kontakcie z pacjentami, to możesz rozważyć karierę dietetyczną. W tym artykule wyjaśniamy, jak zostać dietetykiem oraz podpowiadamy, jakie trzeba mieć kwalifikacje, aby pracować w takim zawodzie. 

Jakie trzeba mieć kwalifikacje, aby zostać dietetykiem?

Obecnie oferta edukacyjna oferuje wiele możliwości. W Polsce dostępne są przyśpieszone kursy, które pozwalają zostać dietetykiem. Najwięcej osób kończy jednak studia dietetyczne 1. i 2. stopnia. Studia licencjackie zwykle trwają trzy lata i mogą wyposażyć Cię w podstawowe podstawy wiedzy, która jest niezbędna w dietetyce. Zazwyczaj studenci mają możliwość odbycia stażu zawodowego w ramach studiów, aby zacząć budować swoje doświadczenie zawodowe.

Na czym polega praca dietetyka?

Praca dietetyka może się różnić w zależności od wybranej specjalizacji i miejsca pracy. Jednak można scharakteryzować ogólne obowiązki dietetyka, które obejmują:

  • edukowanie i doradzanie pacjentom z wieloma złożonymi schorzeniami na temat tego, w jaki sposób żywność i dieta mogą wpływać na ich zdrowie,
  • wspieranie pacjentów z problemami zdrowotnymi związanymi z odżywianiem i udzielanie praktycznych porad, jak mogą poprawić swoje zdrowie poprzez zmianę stylu życia,
  • planowanie diet i planów posiłków dla poszczególnych pacjentów oraz informowanie o funkcjonalnych wymaganiach diety,
  • zbieranie, organizowanie i analizowanie danych o stanie zdrowia poszczególnych pacjentów lub grup osób,
  • planowanie i przeprowadzanie regularnych ocen żywieniowych pacjentów oraz monitorowanie spożycia żywności i powiązanych wyników zdrowotnych,
  • konsultacje z innymi pracownikami służby zdrowia w celu uzupełnienia leczenia o plany dietetyczne,
  • prowadzenie badań dotyczących żywienia, żywności i zdrowia w odniesieniu do społeczności kulturowych i etnicznych,
  • generowanie i współtworzenie literatury edukacyjnej na temat edukacji zdrowotnej dla różnych grup.

Ile zarabia dietetyk w Polsce?

Średnia krajowa pensja dietetyka wynosi 70-90 tysięcy złotych rocznie, jednak zarobki są uzależnione od specjalizacji. W każdym mieście stawki się różnią. Na przykład praca w Rzeszowie na takim stanowisku pozwala zarobić około 4 tys. zł miesięcznie. To ile zarobić jako dietetyk, może zależeć od Twojego poziomu doświadczenia lub miejsca zamieszkania. 

Komu dietetycy świadczą swoje usługi?

Dietetycy współpracują z wieloma pacjentami, aby doradzać im, jaką dietę powinni stosować, aby czuć się dobrze, poprawić parametry zdrowotne czy wyeliminować objawy chorób wynikających z nietolerancji pokarmowych. Dietetycy udzielają specjalistycznych porad i opieki każdemu pacjentowi, w zależności od jego konkretnych potrzeb. Jeśli szukasz pracy jako dietetyk, zwróć uwagę na oferty pracy, gdzie często jest napisane, z jakimi grupami osób będziesz pracować. 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz